Het Sprekend Boek


Wat maakt het sprekend boek zo bijzonder

Onze Website maakt het mogelijk om op eigen tempo een boek te lezen door slechts op één knop te drukken. De site is dus geschikt voor iedereen die van prentenboeken houdt, maar niet in staat is om deze zelf te lezen of vast te houden. Of dit nu komt door een motorische beperking of door een verstandelijke beperking, het Sprekend Boek is altijd geschikt.

Niet alleen het bladeren door de boekjes gebeurt door die éne knop, ook het kiezen uit alle beschikbare boekjes kan met één knop gedaan worden. Dit noemen we de één-knops-bibliotheek en werkt middels 'scanning'. Met Scanning verplaatst een blauw frame zich van boekje naar boekje. Steeds met drie seconden tussentijd. Als je op de knop drukt wordt het boekje gekozen wat op dat moment in het frame staat.

De knop die je nodig hebt om Het Sprekend Boek te kunnen gebruiken kan gewoon je linker-muisknop zijn, maar het kan ook met speciale schakelaars. Denk daarbij aan een druk-gevoelige schakelaar van 15cm doorsnee of aan een voet-schakelaar of hoofdbediening, enzovoort. (stuur me een mailtje als je hier meer over wilt weten).

Ook op een tablet (iPad e.d.) kan gebruik gemaakt worden van Het Sprekend Boek. De website is geschikt gemaakt om via de browser (safari o.i.d.) te openen.

Op de website staan meer dan 400 prachtige prentenboeken die duidelijk zijn ingesproken. De prentenboeken zijn gegroepeerd naar thema's en ingedeeld in twee moeilijkheidsgraden. Op de homepage staan altijd de meest actuele boekjes van het moment, zo ga je vanzelf met de seizoenen en jaarfeesten mee. Ook is het mogelijk om zelf een groep te maken met je eigen favoriete boekjes.

Nieuwsbrief

Als je op de hoogte wilt blijven van de mogelijkheden en ontwikkelingen binnen het Sprekend Boek, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Of bekijk onze laatste nieuwsbrief.


Over de Website

 

Een abonnement

De kosten van het lezen (lenen) van een sprekend boek zijn voor particulieren € 50 per jaar. Instellingen betalen € 200 per jaar. Om een abonnement te nemen op de bibliotheek van het Sprekend Boek klik je op abonneren.
Je kunt het Sprekend Boek ook cadeau geven. Neem voor meer informatie contact op via de contact pagina.

Abonneren en betalen

Indien je abonnee wilt worden, klik je op registreren. Na invullen van de gegevens, kom je in het inlogscherm. Je krijgt per direct een e-mail toegestuurd met daarop jouw gebruikersnaam en wachtwoord (let op, de gebruikersnaam kun je zelf kiezen bij het registreren; het wachtwoord wordt automatisch aangemaakt). Met deze gegevens kun je nog NIET inloggen. Eerst wordt je doorverwezen naar het betalingsscherm. De voorkeur van de Stichting is betaling per iDeal. Wil je via een factuur betalen, klik dan hier op factuur en stop. De rekening wordt zo spoedig mogelijk toegestuurd. Na betaling gaat het abonnement in werking en zal het wachtwoord geactiveerd worden door de Stichting. Na ontvangst van de betaling (per iDeal is dat direct) is de code geldig en kan er worden ingelogd. De code is hoofdlettergevoelig en moet altijd overgetypt worden.

De boeken

De boeken zijn gekozen op grond van de illustraties en de tekst, soms ook met een vleugje jeugdsentiment. Ze zijn ingedeeld in 3 groepen: een wisselend thema, makkelijk en moeilijk. Iedere bladzijde wordt bewerkt tot een plaatje met geschreven en gesproken tekst, met soms een extra geluidsfragment om het verhaaltje te verlevendigen.

Het kiezen en lezen van een boek

Ieder boek kan met behulp van één knop gelezen worden.
Heel speciaal is dat kinderen ook zelfstandig hun boek kunnen kiezen met één knop. Wel moet de begeleider vooraf kiezen op welk niveau zal worden ingestapt (zie ook verderop).

Er is een verschil in voorpagina bij ingelogde en uitgelogde status. De website onthoudt gebruikersnaam en wachtwoord zodat je altijd direct op de ingelogde voorpagina terecht komt. Hierop is het wisselende thema, de categorie makkelijk en de categorie moeilijk te zien. Een ouder en/ of begeleider kan kiezen waarin verder wordt gelezen. Vanaf ieder niveau (wisselend thema/makkelijk/moeilijk) kan worden gekozen voor een thema en vervolgens voor een boek. Het kind kan dan in ieder niveau en in ieder thema zelfstandig een boek kiezen door middel van de het inschakelen van de éénknopsbibliotheek (rechts in beeld). Een kader zal zich scannend, en met tussenpauzes van 2 seconden, verplaatsten over de iconen van de thema’s en de kaften van de boeken. Het kind selecteert een boek of thema door één klik op de muis of een aangepaste knop (bijvoorbeeld een mini klik of buddy button).

In de online bibliotheekomgeving (standaard omgeving) zal het kind na het lezen van een boekje automatisch weer bij het begin van het boekje terugkomen en opnieuw kunnen lezen. De ouder en/of begeleider kan dit doorbreken door op ESC te drukken.

In de éénknopsbibliotheek komt het kind terug in het niveau of in het thema van waaruit het boekje al scannend is gekozen. Voorbeeld: de ouder/ en of begeleider heeft gekozen het kind in niveau makkelijk te laten scannen. Het kind kiest vervolgens voor het thema Dieren en het boekje ‘Ga je mee?’. Na het lezen van ‘Ga je mee?’ zal het kind terugkeren in het niveau makkelijk en kan vervolgens kiezen uit een nieuw thema.
Als de ouder en/of begeleider het kind alleen boeken over dieren wil laten lezen, kan de ouder en/ of begeleider ervoor kiezen om in de categorie Dieren naar de éénknopsbibliotheek te schakelen. Na het lezen van het boekje ‘Ga je mee?’ zal het kind dan terugkomen in het thema Dieren en wederom een boekje over dieren kunnen lezen.

Een ouder en/of begeleider kan altijd de éénknopsbibliotheek verlaten door op ESC te drukken en komt dan terug in de online bibliotheek.

Zoekfunctie

Eind 2017 is een compleet nieuwe zoekfunctie toegevoegd aan het Sprekend Boek. Deze is te benaderen vanuit het menu en staat rechtsboven in het scherm.

De zoekfunctie is heel uitgebreid. De meeste mogelijkheden worden uitgelegd in het filmpje over de Zoek-functie en het filmpje met extra mogelijkheden.

Vragen

Veel voorkomende vragen worden beantwoord op onze speciale pagina voor FAQ.
Mocht je vraag hier niet bij staan dan kun je deze altijd aan ons stellen via het contact-formulier.